11/10/08

ματωμένα χώματα...πρώτη ανάγνωση!!!


Το πρώτο επεισόδιο ήταν εξαιρετικό. Ο Κουτσομύτης σκηνοθετικά προσπαθεί να αναπλάσει την εποχή όσο πιο πειστικά γίνεται (τηρούμενων βέβαια των αναλογιών του Προϋπολογισμού που είχε). Πολλά τα εξωτερικά γυρίσματα και μου έκανε εντύπωση αυτό. Η σκηνοθετική ματιά άψογη στο να αναπλάθει χαρακτήρες και την ατμόσφαιρα της εποχής. Ακόμα και οι ατέλειες που έχουν ξεφύγει, φαίνεται ότι η λιγότερο χειρότερε λύση.

Το σενάριο, από την άλλη μεριά, έχει τα κενά του σε επίπεδο διαλόγων. Σε σχέση όμως με ότι άλλο έχω δει και την δυσκολία να προσαρμόσεις μια εποχή 80 χρόνια πριν, είναι εξαιρετική προσπάθεια. Στην πορεία θα κριθούν και η αρτιότητα των χαρακτήρων. Για το πρώτο επεισόδιο η εντύπωση που αφήνει είναι εξαιρετική.

Εκείνη που δεν μου άρεσε ήταν η Ματσούκα. Μάλλον υπερβολική και το παίξιμό της εκτός εποχής. Θέλει περισσότερη δουλειά να προσαρμοστεί στην εποχή του σεναρίου και να της φύγει το "σύνδρομο" της ντίβας... Αυτή πρέπει να προσαρμοστεί και όχι το σενάριο σε αυτήν.

Εξαιρετική μάνα η Φιλαρετή Κομνηνού. Τέλεια προσαρμοσμένη στην εποχή του σεναρίου, εξαιρετικό παίξιμο με "θεατρική" παιδεία. Μου θύμισε τις ασπρόμαυρες του '70. Πολύ καλός και o Γιώργος Παπαδημητράκης στο ρόλο του πατέρα....

Η ενδυματολόγος Εντα Δημοπούλου έφτιαξε καταπληκτικά κοστούμια και σίγουρα υπηρετεί απόλυτα την εποχή. Η σκηνογραφία του Μιχάλη Σδούγκου σε άλλα σημεία είναι εξαιρετική και σε μερικά σημεία "πολύ τεχνητή" σε ορατό μάλιστα βαθμό. Βέβαια καταλαβαίνω και τον περιορισμό του κόστους και τς δυσκολίες κατασκευών. Αλλά ίσως και το animation να βοήθαγε εδώ όπως σε αντίστοιχη περίπτωση στην "Πολίτικη Κουζίνα".

Περιμένω πάντως να δω την εξέλιξη του σεναρίου και την οπτική γωνία του Κουτσομύτη απέναντι στα γεγονότα και με τους δεδομένους περιορισμούς που είχε. Φαίνεται και από την επιλογή των εξωτερικών γυρισμάτων και την (φαντάζομαι) αδυναμία εξεύρεσης χώρων.

Συνολικά ΣΥΝ (+) η σειρά και βλέπουμε.

Υ.Γ. Θα τον ξέχναγα...Εξαιρετική η Μουσική του Βασίλη Δημητρίου... Επιτέλους πρωτότυπη μουσική και σε δύσκολη παραγωγή. Ο άνθρωπος έβαλε πραγματικά τα δυνατά του και το αποτέλεσμα είναι στα πολύ συν της σειράς........Εύγε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Blog Counter