7/10/08

Τα δελτία ειδήσεων...μια κριτική


Τα δελτία ειδήσεων στην Ελλάδα δεν τα είχα ποτέ σε υπόληψη. Γιατί πάντα έχουν χαρακτήρα στήριξης ή επίθεσης σε πρόσωπα, είτε στην πολιτική είτε στην κοινωνία. Δεν βλέπω ούτε αντικειμενικότητα, ούτε και ενημέρωση. Εγώ βλέπω μόνο κουτσομπολιό πολιτικό και όχι πολιτική ανάλυση.

Επίσης τα θεωρώ υπεύθυνα ώστε οι συμπολίτες μου να θεωρούν την πολιτική θέμα προσώπων (όχι πάντα άδικα) και είναι φοβερά εθνοκεντρικά. Ποτέ δεν τοποθετούν με νηφαλιότητα την χώρα σε σχέση με τον κόσμο, έχουν δημιουργήσει μια σειρά TV personnas που είναι στην κυριολεξία αμόρφωτα σε επίπεδο ανάλυσης και ικανότατα σε επίπεδο κουτσομπολιού.

Από την άλλη μερία χαίρομαι γιατι έτσι έδωσαν χώρο σε εμάς στα blogs. Αν δεν ήταν τα ΜΜΕ "δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας...". Έχω όλο και περισσότερους φίλους και αναγνώστες που ενημερώνονται μόνο από εμάς... Και βλέπουν δελτία ειδήσεων ως τμήμα της ψυχαγωγίας τους.

Ξέρω ότι μιλάω γενικά. Αλλά τι να ξεχωρίσω; Ίσως το MEGA λόγω των καλών διεθνών ειδήσεων, που θεωρώ ότι φέρνει όλο και περισσότερους τηλεθεατές. Ενδεχομένως την ΝΕΤ, λόγω της διεθνούς δικτύωσης. Τώρα μπορεί και το Alpha αν δικτυωθεί με το RTL, το οποίο όμως να ξέρουμε ότι δεν είναι ευπόληπτο σε επίπεδο δελτίου ειδήσεων.

Τέλος αν δεν βελτιωθούν σε επίπεδο ανάλυσης, αναλόγου του επιπέδου ορισμένων blogs, με την διευρυμένη χρήση του διαδικτύου θα υποβαθμίζονται όλο και πιο πολύ. Γιατί το διαδίκτυο είναι πια και "τηλεόραση" και εφημερίδα. Άρα σαν μέσο θα ενώνει τα άλλα μέσα με τέτοιο δημιουργικό τρόπο που τα υπόλοιπα μεμονωνομένα παραδοσιακά μέσα μάλλον θα αντιμετωπίσουν όλο και μεγαλύτερη κρίση. Η διαδικτυακή παρουσία του "Έλεύθερου Τύπου" αποτελεί ένα πρώτο παράδειγμα. Το CNN και το BBC στο διαδίκτυο είναι ο άλλος πόλος.

Γα το θέμα θα γράψω και σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Blog Counter